Branschorganisationen för immaterialrättsombud SEPAF delar för första gången ut sitt uppsatsstipendium inom ämnet ”patent”. Read in English.
Vinnare! – belönas med 20 000 kr
“The Requirements of Art. 3 (a) and (c) SPC Regulation and Post-grant Amended Patents”
av Anna Sofie Hofmann
– Masteruppsats vid Stockholms universitet, juridiska institutionen
Den vinnande uppsatsen ger en detaljerad analys av tolkningen och tillämpningen av artiklarna 3 (a) och 3 (c) i förordningen om tilläggsskydd och undersöker rättsutvecklingen under artiklarna genom omfattande rättspraxis, särskilt från EU-domstolen. Den belyser förfiningen av kriterierna för att bedöma aktiva ingredienser och kombinationer, samt samspelet mellan SPC-regler och ändringar av patent efter beviljande. Resultaten understryker att sådana ändringar inte kan användas för att kringgå villkoren för beviljande av tilläggsskydd, vilket säkerställer en balans mellan att ge incitament för patentering och för att skydda allmänna intressen som hälsa.
Uppsatsen förtjänar ett särskilt erkännande för sin omfattande behandling av ett komplext och samtidigt mycket viktigt ämne. Genom att belysa det nyanserade samspelet mellan patentlagstiftning och SPC-regler ger den ovärderliga insikter för att uppnå regulatorisk balans. Dess välstrukturerade, grundliga analys ger en tydlig ram för reformdiskussioner, vilket gör den till ett föredömligt bidrag till juridisk och regulatorisk forskning.
Hederspriser – belönas med 5000 kr vardera
1. “Closing the Gap: Strategies for Improving Gender Diversity in Innovation”
av Nina Assadi & Emma Strömberg
– Masteruppsats vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet, projekt inom Innovation and Industrial Management
Uppsatsen utgör en teoretisk och empirisk undersökning kring varför kvinnliga uppfinnare är underrepresenterade inom innovation och vad man kan göra åt detta. Metoden har bland annat varit att intervjua anställda på Volvo Group.
Uppsatsen är omfångsrik och baseras på ett gediget arbete. Ämnet förtjänar genomlysning och metoden som valts är väl genomtänkt. Slutsatserna ger intressanta utgångspunkter för vidare analys och diskussion, därtill presenteras konkreta förslag på ledningsverktyg för att hjälpa organisationer motverka barriärer för kvinnlig innovation.
2. “Take a chance on a Unitary Proportionality Test”
av Annika Greta Kohlstock
– Masteruppsats, Stockholms universitet, juridiska institutionen
Ämnet relaterar till möjligheten att få beslut om förbud utverkade mot en påstådd intrångsgörare av den enhetliga patentdomstolen (UPC). Uppsatsen undersöker betydelsen av proportionalitetsbedömningen för utverkande av förbud i främst Tyskland och Frankrike och hur praxis där kan läggas till grund för ett enhetligt proportionalitetstest, med beaktande också av artikel 13 i EU-direktivet om företagshemligheter (2016/943/EU).
Uppsatsen behandlar ett högaktuellt ämne med tydlig ansats att konstruktivt bidra till rättsutvecklingen vid UPC. Slutsatserna i uppsatsen är väl underbyggda och avvägda, med konkreta förslag som harmonierar med praxis i de jämförda unionsländerna och som kan utgöra en lämplig utgångspunkt för ett enhetligt proportionalitetstest.
3. ”3D-skrivaren: Den fjärde industriella revolutionens disruptiva kraft” av Oscar Berghäll
– Examensarbete vid Juridiska institutionen på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.
Uppsatsen ger värdefulla insikter om hur 3D-skrivare påverkar och påverkas av IP rättigheter.
4. “FRAND Determination in SEP Licensing”
av Paul Björnö
– Masteruppsats, Stockholms universitet, juridiska institutionen
Uppsatsen innehåller en omfattande genomgång av FRAND-begreppet som används vid royaltyfördelningar för patent (SEP) som är viktiga för att kunna utöva en standard. Den lyfter fram problem och förslag till förbättringar för detta system.
SEPAF:s jury bestod av Thomas Randes, Rouse; Johan Örtenblad, Noréns; Stefan Lautmann, Aera och Jesper Sellin, Potter Clarkson.